В Хондурас отглеждат комари, за да се предотврати разпространението на денга

30

В продължение на десетилетия предотвратяването на разпространението на треската денга в Хондурас означава хората да се научат да се страхуват от комарите и да се пазят от ухапвания. Сега жителите на страната се запознават с потенциално по-ефективен начин за борба с болестта – той обаче противоречи на всичко, научено досега, предаде Асошиейтед прес.

Това обяснява защо миналия месец дузина хора се радваха, когато местният жител Хектор Енрикес вдигна над главата си стъклен буркан, пълен с комари, и ги пусна във въздуха.

Мъжът, който е на 52 години, доброволно помогна за популяризирането на план за борба с денгата чрез освобождаване на милиони комари в столицата на Хондурас.

Насекомите, които той пусна, са отгледани от учени, за да пренасят бактерии, наречени Wolbachia, които прекъсват предаването на заразата. Когато тези комари се размножават, те предават бактериите на потомството си и по този начин намаляват бъдещите епидемии.

Тази нова стратегия е разработена през последното десетилетие от Световната програма за борба с комарите, която е с нестопанска цел. Тя се тества в повече от дузина държави. Тъй като повече от половината население на света е изложено на риск от заразяване с денга, Световната здравна организация (СЗО) следи с голямо внимание на освобождаването на комарите в Хондурас и на други места и е готова да популяризира стратегията в световен мащаб.

В страната, където всяка година 10 000 души се разболяват от денга, организацията „Лекари без граници“ си партнира с програмата за комари в следващите шест месеца, за да бъдат освободени близо 9 милиона насекоми, носещи бактерията Wolbachia. „Има отчаяна нужда от нови подходи“, казва Скот О’Нийл, основател на програмата за комари.

В последните десетилетия учените са постигнали голям напредък в намаляването на заплахата от инфекциозни болести. Денгата обаче е изключение: процентът на заразяване с нея продължава да се увеличава, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.