Изтича срокът на забраната за внос на украински зърнени продукти

74

Днес изтича срокът на забраната за внос на украински зърнени продукти. Очаква се България да възобнови възможността за внос, за което президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на страната ни. Заради наложеното ограничение от служебния кабинет бюджетът е ощетен със 146 милиона лева, а забраната е довела до покачване на цените на основни хранителни продукти, смятат управляващите.

„Никой не е по-голям от хляба. Нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания“ – министър Кирил Вътев за засегнатите производители от вноса на украинска зърнена продукция. Има осигурени 213 милиона лева от Бюджета. 150 милиона лева от тях вече са преведени от Финансовото министерство към Държавен фонд „Земеделие“, а на следващото правителствено заседание ще бъде взето решение и за превод на останалите 63 милиона лева, уточниха от Министерството на финансите. 

„Първо, е предателство спрямо българските земеделски производители, спрямо всички, които очакват държавата да им помогне в този момент, а в същото време е един изключително лош знак към Европейския съюз и към останалите страни-членки, които имат очаквания от българската държава“, каза депутатът Иван Иванов: 

Земеделският сектор обяви готовност за протести в понеделник.

 „Ние така разбираме отношението на управляващите, на Земеделското министерство към на самите. В случая наистина едно безпрецедентно обединение, което води всички нас към един-единствен изход – безсрочни протести“, казаха от бранша.

Коментарите са забранени.