МВФ: Китай трябва да стимулира вътрешното си потребление

Международният валутен фонд планира да каже на Китай да стимулира слабото вътрешно потребление, да се заеме с проблемния си сектор на недвижимите имоти и да ограничи дълга на местните власти – проблеми, които спъват както китайския, така и световния растеж, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Георгиева заяви в ексклузивно интервю за агенцията, че посланията ще бъдат отправени към китайските власти в предстоящия преглед на икономическите политики на Китай, подготвян от МВФ. Фондът категорично ще призове Пекин да промени модела си на растеж, като се откаже от инвестициите в инфраструктура и недвижими имоти, захранвани с дългове, подчерта тя. „Нашият съвет към Китай е да използва политическото си пространство по начин, който да му помогне да промени модела си на растеж (като го ориентира) повече към вътрешно потребление. Защото традиционният начин с изграждане на инфраструктура и вкарване на повече пари, в настоящата среда няма да бъде продуктивен“, каза Георгиева.

Застаряващото население на Китай и спадащата производителност играят „потискаща роля“ за темповете на растеж, както и компаниите в САЩ и Европа, които изместват веригите за доставки от Китай. Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай също накараха потребителите да ограничат разходите си, добавя Георгиева. „Всъщност прогнозираме, че без структурни реформи растежът в Китай в средносрочен план може да падне под 4%“, подчерта тя.

През юли МВФ прогнозира, че през 2023 година темпът на растеж на Китай ще бъде 5,2 %, а през 2024-та – 4,5 %, но предупреди, че той може да бъде по-нисък предвид свиването на пазара на недвижими имоти. Георгиева отбеляза, че за Китай е важно и да се погрижи за доверието на потребителите в сектора на недвижимите имоти, като финансира завършването на апартаменти, за които купувачите вече са платили, вместо да спасява закъсали строителни предприемачи.

МВФ се готви да публикува нови прогнози за глобалния растеж преди годишните срещи на Фонда и Световната банка, които ще се проведат от 9 до 15 октомври. Георгиева заяви отделно, че институциите ще решат в понеделник дали да продължат срещите в засегнатите от земетресението Мароко. Тя отбеляза, че според местните власти евентуална промяна на локацията ще бъде тежък удар за туристическата индустрия на страната.

САЩ са единствената голяма икономика, която е възстановила растежа си отпреди пандемията, докато Китай е с четири процентни пункта под тенденциите отпреди пандемията, Европа – с два, а светът като цяло – с три.

Тъй като Китай генерира около една трета от световния растеж през тази година, неговият темп на растеж „е от значение за Азия и за останалата част от света“, подчерта Георгиева, цитирана от БТА.

Тя предупреди също, че е важно да се гарантира, че обръщането на Китай към електрическите превозни средства няма да се извършва чрез използване на субсидии по начин, водещ до нелоялна конкуренция.