Бойко Борисов: По-реална коалиция няма как да бъдем, ДПС е част от нея

Управленските партньори от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са „реална коалиция“, макар и да нямат коалиционно споразумение, а ДПС на практика е част от нея.

Това обясни пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при началото на днешното пленарно заседание.

„Вези динамични събития ние, некоалицията, което вече започна да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем“ – така Борисов отговори на въпрос какво е станало с подписването на управленското споразумение между първите две политически сили.

„Ние нямаме (хора във властта), но се чувстваме отговорни, защото сме гласували за това правителство, за да станат тези министри“, коментира още Борисов.

А на въпрос дали и ДПС са част от коалицията, той отговори: „На практика да“.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че има как парламентът да се намеси в спора между изпълнителната власт и зърнопроизводителите, които започнаха протести.

„Има и решения, има и много бързи фактически действия, които да се направят. Като се започне от контрола на това, което влиза в България, ако трябва, да се назначат 100-200-300 и повече хора във фитосанитарния контрол. Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не се срещат, да не го решават въпроса и той да ескалира“, обясни Борисов. Но успокои, че протестите не са толкова страшни, понеже Орлов мост с месеци е бил затворен от протестиращи.

Той призова за диалог и обясни, че ако бъде поискано от него, ГЕРБ може да се намеси в спора чрез парламента.

„Със сигурност има и доза истина в това, което казва и Денков. Въпросът е, че ние не гледаме на IT сектора или на който е друг сектор автомобилите, само техните. И това прави впечатление, това ги дразни“, коментира бившият премиер, но отрече да противопоставя двата сектора и обясни, че IT секторът е мотора на българската икономика.