Ген. Съби Събев: Не е нормално да се обезврежда бомба без защитно облекло

„Това, което знаем, е информацията, изнесена от Министерството на отбраната. Боеприпасът е ликвидиран. Това, което мен ме смущава, е твърдението, че трудно може да бъде разбрано какъв тип е дронът. Това не бива да е проблем“. Това каза  бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по Би Ти Ви.

„Целите на всяко едно военно разузнаване е да разпознава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да определя произхода на нещо, което е дошло на наша територия“, допълни Шаламанов.

Военният експерт ген. Съби Събев също коментира случая. „Силите ни реагираха нормално. В тъмната част на денонощието има рискове за обезвреждане на боеприпаси. Това беше направено сутринта. Направи ми впечатление, че нямаха защитни облекла. Аз бих казал, че прекалено много шум и политическа истерия има, че един дрон с 82-милиметров боеприпас, който не е предизвикал нищо, толкова много шум се вдига“, каза той.

„Най-вероятно дронът е дошъл по течението. С нарастването на напрежението в Черно море не е изключено да има провокации. Ние трябва да имаме по-изчистена процедура за действие и комуникация. От един 82-милиметров боеприпас се задейства парламента и то извънредно“, коментира Шаламнов. 

„Важен е друг въпрос. При подобен инцидент в Полша тя получи допълнително комплекси „Пейтриът“, Словакия получи „Пейтриът“. В Румъния има голямо количество разузнавателни безпилотни самолети, имат бойни самолети, имат системи „Пейтриът“. България пропуска година и половина, бивайки член на НАТО, да поиска разполагане на ПВО системи, системи за въздушно и морско наблюдение“, подчерта Велизар Шаламанов.

„Първи при останките от дрона трябваше да бъдат военните разузнавачи и наистина да направят всичко възможно, за да установят на кого е този дрон. Представете си сценарий, при който Русия реши да извърши провокация и с дрон с украински означения удари третостепенен обект в България. Представяте ли си какво ще се случи в България? Ние сме уязвима страна и трябва да сме сериозни за уязвимостите, които много лесно могат да бъдат активирани от провокация“, каза още бившият министър на отбраната и е категоричен, че не може да се иска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.