Земеделците спират протеста в София до подписване на меморандум

Тежката земеделска техника няма да влиза в София, съобщи за БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Браншовите организации са обсъдили предложенията, които след тричасови преговори получиха от правителството и е взето решение, че тракторите остават в изчаквателна позиция в Долни Богров. Ако инициативният комитет на земеделския протест подпише споразумение с правителството, че всички искания на фермерите са удовлетворени, протестът ще бъде прекратен. Земеделците се събират в 10 ч в Долни Богров, за да изчакат подписването на меморандума.

След два дни на пътни блокади и демонстрации в страната, премиерът Николай Денков и земеделския министър преговаряха с протестиращите. Впоследствие Денков обяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде спрян до договаряне с Киев на конкретни квоти за импорт, които да не застрашават местния пазар. За условията за внос на останалите украински зърнени продукти, властта ще преговаря и с Брюксел, като се обсъждат и допълнителни средства за подпомагане на сектора.

От инициативния комитет на протестиращите разпространиха и съобщение до медиите, според което земеделците очакват меморандума с властта да съдържа именно договореното в Министерския съвет вчера. Ако документът не бъде подписан днес, то от комитета възнамеряват да продължат с ефективните протестни действия в центъра на столицата.

Очаква се днес правителството да отпусне 63 милиона лева помощи за земеделските стопани поради загубите в резултат на войната в Украйна и разрешения от страната ни внос на украинско зърно. Преди седмици кабинетът отпусна 150 милиона, а днес ще се вземе решението и за остатъка от определените средства. Ангажимента за финансирането правителството потвърди сред вчерашните преговори с протестиращите земеделски производители. Финансовият министър Асен Василев уточни:
 
„Отпадна забраната за внос, което позволява да се гарантират съответните средства в бюджета и земеделците да бъдат подпомогнати (с тези средства). Подходът с целеви помощти за земеделието, без да се ограничава нормалния внос и пазарната логика, е най-подходящият и мисля, че ще удоволетвори както исканията на земеделците, така и ще позволи да ядем продукти на по-ниски цени.“