Щети и жертви в Карабах, антиправителствени демонстрации в Ереван

44

Над 7000 души от 16 населени места в Нагорно Карабах са евакуирани в резултат на започналата нова военна операция на Азербайджан, съобщи арменския представител по правата на човека в Карабах Гегам Степанян. По негова информация, цитирана от „Ройтерс“, при бойните действия са убити 25 души, като от две от жертвите са цивилни. Арменска телевизия показа предполагаеми щети по автомобили и сгради в главния град Степанакерт.

Населеният основно с арменци регион официално е част от Азербайджан, но от средата на 90-те насам се управлява от арменски сепаратистки власти. Това е втората военна операция през последните години, чрез която Баку се опитва да възстанови контрола над областта. След първата в региона, който арменците наричат Арцах, там бяха разположени руски мироопазващи сили. Външното министерство в Москва поиска спирането на боевете в областта.

Азербайджан нарича действията си антитерористична операция, която ще продължи докато арменските военизирани части не се предадат. Франция призова за незабавно спиране на – както я определи Париж –  незаконната и неприемлива операция и свикване на Съвета за сигурност на ООН. За спиране на офанзивата призова и американският държавен секретар Антъни Блинкън. Подкрепа за азерските действия декларира турският президент Реджеп Ердоган.

Ситуацията в Нагорни Карабах предизвика масови антиправителствени демонстрации в Армения. Участниците в тях смятат, че премиерът Никол Пашинян не е защитил сънародниците им в оспорвания регион. По-рано Пашинян заяви, че Армения няма да отговаря на азерските действия в Карабах. От Националния съвет по сигурността предупредиха, че мащабните демонстрации застрашават конституционния ред.