Велико Търново – център на тържествата за обявяването на Независимостта

74

Днес се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата „Свети 40 мъченици“ и след това в крепостта Царевец.

Празникът започна с отслужването на литургия от великотърновския митрополит Григорий в Иван-Асеновия храм „Св. 40 мъченици“, където беше донесена частица от мощите на Св. Иван Рилски.

Обявяването на Независимостта е нов етап в държавническото развитие на България, коментира историкът от Великотърновския университет професор Петко Петков:

„Всъщност става дума за една лелеяна мечта на поколения български възрожденци и следосвобожденски държавници да се отхвърли зависимостта от Османската империя. Това е изключително важно, защото тогава чак България става една от равнопоставените европейски държави и може да води напълно самостоятелна политика“.

Независимостта е празник, но и усещане на духа, споделят великотърновци:

„Голям празник е, ставаме независими и самостоятелни, вече свободни хора“.

„Да следваме предците ни, които са постигнали тази независимост и да се борим наистина да сме независими“.

В двора на църквата „Св. 40 мъченици“ предстои за бъде отслужен водосвет и отправен благослов на бойното знаме на Националния военен университет и на флаговете на държавни и обществени институции, а актьори от Великотърновския театър ще прочетат текста на манифеста.

Честванията във Велико Търново продължават в крепостта „Царевец“, където от 10,30 часа Българското национално радио пряко ще предаде военния ритуал по издигане на националното знаме на България.