Откриват първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ

68

Първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS, ще бъде открито днес във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Очаква се това да направи министърът на отбраната Тодор Тагарев. Висшето военновъздушно училище организира Ден на отворените врати

Началото на събитията в празничния 22 септември е от 10,30 часа пред Техническата база за ремонт в района на ВВВУ „Георги Бенковски. С церемония е бъде открито първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти за нуждите на ВВС, ВМС, МВР и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS.

На хеликоптерното летище ще кацнат вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база-Крумово – ВВС, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза „Чайка“ – ВМС и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция „Гранична полиция“.

Гостите ще наблюдават и демонстрация на транспортиране на пострадал.

За поредна година от летище Долна Митрополия ще бъде даден старта на самолети от леката авиация, участващи в Шестата национална въздушна обиколка на България. Очаква се над десет самолета да се включат в обиколката.