Италия се прощава с Джорджо Наполитано

132

Днес е погребението на бившия президент на Италия Джорджо Наполитано и в страната е ден на национален траур. Наполитано почина на 98-годишна възраст след продължителна хоспитализация в частна клиника в Рим.

Погребението на Джорджо Наполитано ще е светско и с държавни почести от 11:30 часа местно време. За първи път такава церемония ще се състои в аулата на Камарата на депутатите. За първи път в историята на Италия и на Ватикана в Сената, където бе поклонението пред тленните останки на Джорджо Наполитано – първият държавен глава избиран два пъти, влезе папа. В случая това беше папа Франциск. Той изрази своята почит, помоли се и написа в книгата за посетители: „Спомен и жест на благодарност към един велик човек, служил на родината си“. Във връзка с поклонението на папа Франциск стана известно, че Джорджо Наполитано, който като политик произлиза от комунистическата партия и бе със светски разбирания, уважавал църквата и папа Ратцингер му имал голямо доверие. 

Светската форма на погребението не предвижда религиозен обред, а изказвания на близки до бившия държавен глава. По избор на семейството му ще се изкажат италиански политици, неговият син Джулио и внучката София. Ще присъстват президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони, френският държавен глава Еманюел Макрон, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и други официални лица. Погребението ще се излъчи директно от обществената медия РАИ. 

Коментарите са забранени.