Депутатите се скараха да има ли председателски съвет за териториалните планове

69

Макар депутатите от бюджетната комисия да приеха предложението на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за удължаване срока за внасяне на бюджета до 15 октомври, точката така и не влезе в дневния ред на Народното събрание.

Докато разглеждаха промени в Закона за енергетиката, депутатите успяха да се скарат дали не трябва да проведат председателски съвет. По рано лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска 1-месечно забавяне на териториалните планове, а през това време МС да предприеме конкретни стъпки, сред които има и преговори с миньорите и уреждане на ситуацията.

Водещият заседанието Никола Минчев от ПП-ДБ им прочете изискванията за влизането на подобна точка и посочи, че една трета от членовете на председателския съвет могат да поискат свикването му, защото председателят на НС липсва и не може да свика такъв.

Тошко Йорданов от ИТН обаче скочи, че на председателски съвет преди 2 седмици ПП отишли, но не с хората, които са част от него, а с други депутати и ги „набутали вътре“. Минчев настоя, че вижда само трима членове на председателския съвет, които да искат свикването му. Дори появилият се Кристиан Вигенин от БСП не успя да осигури нужния кворум, тъй като трябваха 5 гласа. 

„Председателят на НС е в чужбина, Росица Кирова я няма. Българската държава има ли председател на НС, кой разпореди решението на бюджетната комисия да бъде разпределено“, ядоса се обаче Георги Свиленски от БСП. И настоя Минчев като председателстващ да разпореди дали точката да влезе в дневния ред. На опитите на Минчев да се измъкне от отговорност той каза: „Няма нужда да се криете с „аз не съм председател, изпълнявам функцията на водещ заседанието“. Освен това според коалиционното споразумение, сте следващият председател“, засече го Свиленски.