Синдикатите настояват за месец отсрочка за приемането на плановете за въглищните региони

149

Синдикатите настояват за един месец отсрочка за приемането на териториалните планове за въглищните региони. Това те са предложили на премиера, който да го съгласува в Брюксел.

„Би могло този един месец да се отдели и тези разговори да бъдат проведени“, заяви пред БНР лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Преди едни избори отидоха Асен Василев и Кирил Петков и се подписаха в една подписка за спасяване на комплекса „Марица-изток“, след което направиха точно обратното на това, под което се бяха подписали. Това, което стана тогава, допълнително нагнети и без това трупащото се напрежение, което сега в рамките на последните случки, изби до там, където го виждаме в момента“.

По думите му териториалните планове за справедлив преход не са били съгласувани с никой:

В процеса на тяхното изготвяне знаехме всичките им пороци. Посочихме ги. Нищо не беше поправено. Накрая трябваше да минат на формално съгласуване, което щеше да даде възможност да бъдат внесени корекции – това не беше направено. Няма как хората да реагират по друг начин„.

Ако плановете все пак бъдат изпратени в Брюксел, има 3 месеца, в които тези планове ще бъдат обсъждани с ЕК и после ще бъдат върнати за доработка, обясни синдикалният лидер. По думите му теоретично не всичко е загубеноТой обаче не е оптимист при такъв сценарий.

Ние им предложихме споразумение за плавен енергиен преход, отбеляза още Манолов и добави, че нищо от това не се е случило.

Нямам представа оттук нататък какво ще се случи и докъде може да ескалира поведението на тези хора, предупреди синдикалистът. И още:

Недай си Боже някой да разпореди на тези хора някой да посегне. Те тогава не си дават сметка какво ще им се случи. Чета за водни оръдия, жандармерия… Ако това направят, представа нямат какво ще им се случи. Не се и изненадвам, че те нямат представа, а то не им и пука“.

Коментарите са забранени.