Ива Лазарова: В малките населени места има реална възможност 100 гласа да изберат общински съветник

116

Платформата „Аз гласувам“ дава информация за необходимия брой гласове при избор на общински съветник или кмет в дадено населено място.

Местните избори са много горещи, те са най-оспорваната изборна  битка, отбеляза пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

„Трябва обаче да си задаваме въпроса дали тя е такава заради някакви неустоими стимули да се спечели местната власт, или кандидатите имат пред себе си визия за техните управленски задължения“. 

Местната власт е най-близо до разрешаване на нашите ежедневни проблеми, напомни Лазарова в предаването „Преди всички“ на БНР.

„Важно е да се гласува. В малките населени места има реална възможност 100 гласа да изберат общински съветник“. 

Тя коментира предложението за ограничаване на кметските мандати до два.

„Само по себе си дългото управление не предполага задължителното наличие на проблеми в общината или в работата на кмета. За злоупотребите с власт обаче трябва да говорим с разбиране“. 

След 2011 година много ясно се вижда как традиционните политически партии в по-малките общини отстъпват на независими кандидати и на такива, идващи от бизнеса, отбеляза Лазарова. 

„Разговорът за това какво се случва с местната власт трябва да мине пред призмата на обследване на причините защо е толкова интересна за атакуване от различни кандидати –  дали причина са неразпределени ресурси на местно ниво, или сериозен инвестиционен натиск, особено в големите областни градове„.

Партиите търсят лица, които не са обвързани с партийните централи, обясни тя.

Коментарите са забранени.