Служители на НСИ в цялата страна започват серия протести

162

Стотици работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започват серия от протести в цялата страна, съобщиха от Синдиката на административните служители „Подкрепа“. Работещите са готови да преминат и към ефективна стачка, ако исканията им не бъдат чути. 

Първият протест е планиран за 11 октомври, сряда, от 8.00 до 8.30 часа пред НСИ в София и пред сградите на Института в страната. 

Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на заплатите в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи. Искането е увеличението да бъде поне 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 млн. лева на годишна база. 

Според синдикалистите това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията и за привличане на квалифицирани кадри. От „Подкрепа“ алармират, че нивото на заплащане в системата е унизително ниско, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място. 

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а статистици в териториални поделения получават под 1000 лева.

В НСИ работят високо квалифицирани хора, с висше образование и чужди езици, които обслужват националната и европейската статистика, допълват от синдиката. 

Коментарите са забранени.