Работещи в НСИ от цялата страна протестираха

171

Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест пред сградата на института в столицата, както и пред териториалните му поделения в страната. Служителите настояват за увеличение на заплатите, като искането е за поне 50% повишение на перо „разходи за персонал“. 

По данни на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ средната заплата в института е под 1300 лева. 

По данни на синдиката средната работна заплата в института е под 1300 лева, като за първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-о място.

В териториалното статистическо бюро в Благоевград работят 26 специалисти. Заплатите там са едни от най- ниските в системата – под 1000 лева. През лятото им е било обещано, но те не са получили увеличение на заплатите си каза синдикалистът д-р Гергана Йочева:

„Имаме колеги, които взимат по 800 лева заплата. Средната работна заплата като цяло е 1200, но на фона на инфлацията заплатите са ни много ниски. В нашата служба има нужда от млади колеги, които не искат да работят тук, а по-опитните напускат заради ниските възнаграждения“.

В Плевен служителите в Териториалното статистическо бюро Северозапад протестипаха пред сградата на ул.“Хан Крум“ 1. Нина Джолова обобщи исканията: 

„Повишаване на заплатите. Още юли месец настоявахме – за Бюджет 2023, но така и един лев не получихме увеличение. Денков по повод на нашите заплати каза, че сме получили увеличение и изброи в годините, но в крайна сметка това увеличение не е довело до нищо. Категорични сме, че няма да се съгласим на подхвърлени трохи от порядъка на 10%. Имаме колеги, които взимат под 900 лева“.Всички служители на НСИ в Бургас протестираха заради унизително ниските заплати, които получават. Преди началото на работното време те излязоха пред сградата на НСИ. Протестиращите поискаха 50 на 100 увеличение на трудовите възнаграждения и заявиха, че недоволството ще продължи, докато управляващите не удовлетворят исканията им. 1228 лева е средната работна заплата на експертите в Бургас. 32-ма са служителите на в четвъртата по големина област в страната. 

Териториалното бюро в Кюстендил е на 119-о място по заплати в системата от 120 институции. Там месечното възнаграждение за специалистите варира от 900 до 1200 лева. Те са 12 и са максимално натоварени.

В Смолян също излязоха на мирен протест пред административната сграда в областния град.
В Пловдив в протеста се включиха около 50 души.

Във Враца, където между работещите в системата получават заплати от 900 и 1100 лева също изразиха недоволството си.

Протест се проведе и във Видин.

„Нашият протест е само синдикален. Не цели сваляне на ръководството в НСИ“. 

Служителите от Ловеч също се включиха в днешния протест. Те настояха за минимум 50% увеличение на средствата в перо „разходи за персонал“.

Премиерът Николай Денков вчера обяви при отговор на въпроси във Фейсбук, че е имало повишение на заплатите в НСИ с по 10% от 2019-а до 2022 година.

„За разлика от други администрации, които не са имали такива увеличения. Също така по време на Covid-кампанията около 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30% и ако погледнете сумарното увеличение, което те са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв начин не казвам, че заплатите им са достатъчни. За 2024-та година правим преглед на заплатите във всички администрации, така, че да се опитаме да балансираме и да няма големи различия между тях“.

Коментарите са забранени.