С протестен концерт филхармониците от Разград поискаха оставката на директора си

161

Протестен концерт организираха снощи музикантите от Разград пред сградата на филхармонията „Димитър Ненов“. В програмата беше включено едно единствено произведение – „Прощалната“ симфония на Хайдн. Това беше техният начин да обявят на обществеността, че искат оставката на директорката на Театрално-музикалния център в града Таня Карбова

Проблемите на симфониците в Разград започват почти веднага след назначаването на варненската актриса Таня Карбова за директор на Театрално-музикалния център в града. Заповедта е подписана от тогавашния министър на културата Атанас Атанасов. През януари тази година напрежението между Карбова и симфониците ескалира и се стигна до протестни писма, обвинения, разговори, преговори и изглеждаше, че служебният министър на културата Найден Тодоров успя да успокои емоциите с решението филхармонията да получи самостоятелно финансиране. Всъщност от диригент като него се очакваше именно това – да направи всичко, за да запази звученето на класическата музика в Разград. 

Пред БНР маестро Тодоров обясни и позицията си, че трябва системата за финансиране и категоризиране на всички културни институти да бъде променена и да гарантира съществуването им, независимо от мащаба на региона. Да, но не се случи и това му предложение не стигна до парламента. 

Разбира се, че ако биха желали, то биха могли и сегашните управници да го направят. Нали всички твърдят, че по отношение на културата са левичари и пазарните принципи не важат. 

Докато ги чакат обаче музикантите от Разград се борят с директорката си Таня Карбова – свирейки.

„Свирим „Прощална“, защото смятаме, че сценарият много ясно илюстрира това, което се случва в Разград. А какво се случва – нашата любима госпожа директорка има тенденциозни действия и бездействия за това да унищожи оркестъра. Вече сме се убедили, че тя иска да го унищожи. Всички нейни стъпки показват точно това. Мислихме, че могат да се променят нещата, имахме срещи и с министъра на културата, и с политически лица, с хора, които уж имат думата. Но тя си работи по нейните задачи“, обясни проблема флейтистът Николай Николов. Според него всичко това може да произлиза от творческа немощ и мениджърско безсилие. По думите му тя гледа на оркестъра единствено като на разходно перо.

Цигуларката Нина Стоянова добави, че когато искат да направят концерт, директорът им отговаря „Не, всеки ваш концерт ми носи огромни загуби“. Тя цитира думи на Карбова, че Разград няма нужда от такъв оркестър

На площада пред сградата на филхармонията се събра и публика, дошла да подкрепи морално музикантите. Хората смятат, че за града е важно да се запази оркестърът. 

Секретарката на директорката Таня Карбова обясни пред БНР, че тя е на обучение на счетоводителите за годишното приключване във Велинград. Това се случва точно когато на площада свирят „Прощалната“ на Хайдн и издигат плакати „Карбова вън от Разград!“.

Коментарите са забранени.