Русенската опера представя „Полихедрон“ от Нева Кръстева

104

На 22 октомври в Голямата зала на Доходното здание в Русе ще се състои световната премиера на операта „Полихедрон“. Музиката е на проф.Нева Кръстева, либретото е на Александър Александров, а диригент ще е Бистра Диляноф.“Полихедрон“ е първата музикално-сценична творба на органистката и композиторка проф. Нева Кръстева. На сцената в Русе публиката ще види добре познатата от митологията история на Икар, но в съвременен контекст. Разказвачите ще са музикантите и певците на Държавна опера – Русе.

Този спектакъл обещава да бъде вълнуващо и нестандартно изживяване, с оригинално режисьорско решение на Боян Иванов, включващо елементи на танцов театър, изненадваща сценография и 3D мапинг, които ще пренесат публиката в дните на древногръцката античност и младостта на съвременния европеец.

Инструменталният състав е камерен – всички дървени духови инструменти, орган, ударни инструменти и виолончелото – човешкият глас и трагизма на човешката душа. Диригент на спектакъла е маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи във Виена.

В образа на Дедал – архитект и строител, баща на Икар, влиза басът Апостол Миленков. Самият Икар ще бъде пресъздаден от Дмитрий Каплински, който ще има дебют на русенска сцена, а ролята на Навкрате, съпруга на Дедал и майка на Икар, е за мецосопрана Глория Пенчева. Като Орфеевата певица ще гостува Мария-Магдалена Брегова, а небесните създания ще са сопраните Анна Чулкова и Нели Петкова, като и Андрей Митев от Русенска детска опера. Всичко това ще прозвучи в единство с хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Русе. 

Някои от участниците в подготовката на премиерния спектакъл разказаха интересни подробности за творбата и процеса на реализация.

Коментарите са забранени.