Байдън обсъди със западни лидери ситуацията в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонни разговори с лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия, Италия и Ватикана. Това стана малко след като обсъди ситуацията в Израел с премиера на страната Бенямин Нетаняху, с когото е било обсъдено продължаването на конвоите с хуманитарна помощ за Газа.

Белият дом съобщи за отделните разговори на Байдън със западните лидери, Нетаняху и папа Франциск на фона на нарастващите опасения, че войната между Израел и Хамас може да прерасне в по-широк близкоизточен конфликт.

Малко по-късно лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания публикуваха съвместно изявление. В него те подчертаха подкрепата си за Израел и правото му да се защитава, но също така го призоваха да спазва международното хуманитарно право и да защитава цивилното население.

Те също така приветстваха освобождаването на двама заложници и призоваха за незабавното освобождаване на всички останали заложници и се ангажираха да работят с партньорите в региона, за да предотвратят разпространението на конфликта.От Белия дом уточниха, че в телефонния си разговор Байдън и папа Франциск са обсъдили „необходимостта да се предотврати ескалацията в региона и да се работи за постигане на траен мир в Близкия изток“.

По-рано от Ватикана съобщиха, че разговорът, който е продължил около 20 минути, „се е фокусирал върху конфликтните ситуации в света и необходимостта да се намерят пътища към мира“.

Не е ясно защо разговорът на Байдън със западните лидери не е включвал Япония, отбелязва „Ройтерс“.