Израелският външен министър отмени своя среща с генералния секретар на ООН

Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА. „Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. „Хамас“ трябва да бъде изтрит от лицето на Земята“, заяви Коен в социалните медии. 

Говорител на външното министерство в Ерусалим потвърди, че срещата е отменена.

По-рано Гутериш критикува остро атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на „Хамас“ от 7 октомври. По думите му, при атаките са били допуснати „очевидни нарушения на международното хуманитарно право“ и те представляват „колективно наказание“ за палестинците. В своя реч генералният секретар на ООН каза още: „Важно да се признае, че нападенията на „Хамас“ не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация“.

При нападението си, започнало на 7 октомври, бойци от движението „Хамас“, което управлява ивицата Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха около 220 заложници, припомня ДПА.