Израел разшири военната операция срещу „Хамас“

95

Три дни след като обяви началото на сухопътна военна операция в Ивицата Газа, Израел разшири офанзивата си срещу „Хамас“. Десетки танкове достигнаха покрайнините на град Газа и блокираха ключов път.

Елиминирани са десетки бойци на палестинското радикално движение, а за последното денонощие са били поразени 600 цели на „Хамас“ в една от най-масираните бомбардировки, започнали, след като палестинските ислямисти изненадващо атакуваха Израел на 7 октомври, избивайки над 1400 души, повечето от които цивилни.

Израел „постепенно се придвижва напред според плана“ в Ивицата Газа, заяви по-рано говорителят на израелската армия Даниел Хагари и подчерта: „Готови сме за всякакъв сценарий“.

Десетки танкове са навлезли в района на 130-хилядното южно предградие на град Газа Зайтун. Бойните машини блокираха за часове пътя Салах ал-Дин, свързващ северната с южната част на анклава и стрелят по всяко превозно средство, което се опита да мине по него, казаха местни жители, цитирани от АФП. Участък от пътя е бил бомбардиран от израелски самолети, оставяйки огромни кратери, твърди друг местен жител.

Би Би Си потвърди автентичността на разпространените видеокадри, показващи танк на пътя Салах-ал-Дин, който стреля по автомобил, след което се вижда експлозия.

Десетки сгради в района са разрушени при израелските удари. Разрушени са и най-малко 10 високи сгради в квартала на Газа Тал ал-Хава. Нанесени са щети на финансирана от Турция болница за ракови заболявания в същия район, каза за АФП нейният директор Собхи Скеик.

Въоръженото крило на „Хамас“ съобщи, че е изстреляло противотанкови ракети по две израелски бронирани машини.

Расте броят на убитите при израелски удари. Те вече са над 8300 души, съобщи здравното министерство на „Хамас“. Над половината от жeртвите са жени и деца.

Продължават преговорите за освобождаването на пленените от „Хамас“ заложници. Те се водят с посредничеството на Катар. „Хамас“ държи повече заложници отколкото се предполагаше, съобщи израелската армия. 239 души са в ръцете на групировката, а съдбата на други 40 не е известна.

Ислямистите са поискали петдневна хуманитарна пауза в операциите на Израел, за да позволи помощ и гориво в обсадената Ивица Газа в замяна на освобождаването на всички цивилни заложници, държани от екстремистите, каза източник на Ройтерс, пожелал анонимност. Повече от половината заложници за чужди граждани от 25 държави.

Майката на отвлечената от „Хамас“ 23-годишна германска студентка от израелски произход Шани Лук, потвърди смъртта на дъщеря си. Лук беше сред пленените по време на музикален фестивал в Южен Израел на 7 октомври. Смъртта ѝ бе потвърдена днес и от израелското външно министерство.

Коментарите са забранени.