Столичната община приема заявки за специализиран транспорт на хора с увреждания преди балотажа

25

Ден преди втория тур на местните избори Столичната община отново приема заявки за използване на специализиран транспорт от хора с двигателни и зрителни увреждания в деня на изборите.

И утре трудноподвижните хора, подали заявления за гласуване с подвижна избирателна секция, ще могат да го направят от дома си във всички 24 района на общината.

Заявките за специализиран транспорт се приемат на номер 0800 20 720 до 20.30 часа тази вечер, а също и утре до 19.30 – половин час преди края на изборния ден. Общинските служители взимат човек от дома му, ако е нужно помагат за стигане до вратата на секцията и след гласуването го връщат обратно, обясни секретарят на Столичната община Венера Милова.

За втория тур се запазва и възможността за онлайн консултации на глухи хора от жестов преводач, чрез видеокол на номер 0887 900 998. 

„Един срещу друг те си говорят на български жестов език. Нашите жестови преводачи са обучени, знаят всичко, което е свързано с изборния процес, включително могат да правят и справки за избирателни права за номер на секция, така че отговаряме на всякакви въпроси, свързани с изборите, но само онлайн“.

Услугата може да се използва от избиратели от цялата страна.

За трудноподвижните хора в столичните райони са сформирани 20 подвижни секции.