САЩ изпращат нова военна помощ на Украйна за 425 млн. долара

43

Съединените щати ще предоставят нова военна помощ на Украйна под формата на допълнителни оръжия и оборудване на стойност 425 милиона долара за продължаващата борба на Киев срещу руската инвазия, обяви в петък администрацията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Пакетът използва последните средства от „Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна“ (USAI), фонд за над 18 млрд. долара, който позволява на администрацията на Байдън да купува оръжия от индустрията, вместо да използва оръжейните запаси на САЩ.

Средства на стойност 300 млн. долара ще бъдат насочени към боеприпаси с лазерно насочване за сваляне на руски дронове, посочи пред Ройтерс американски неназован служител.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също така обяви допълнителна военна помощ на стойност 125 милиона долара, станала възможна чрез използването на Presidential Drawdown Authority (PDA), което упълномощава Байдън при извънредна ситуация да прехвърля артикули и услуги от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса, отбелязва Ройтерс.

„Докато Русия не сложи край на тази война, като изтегли силите си от Украйна и спре бруталните си атаки, Съединените щати и коалицията, която изградихме от повече от 50 държави, ще продължат да стоят до Украйна“, каза той.

Пентагонът пък отбеляза, че оръжията, които ще бъдат изпратени на Киев съгласно Presidential Drawdown Authority, включват допълнителни боеприпаси за противовъздушните системи NASAMS, които САЩ и техните съюзници са предоставили на Киев, боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, 105 и 155-милиметрови снаряди за артилерията, противотанкови ракети TOW, противопехотни мини Claymore, малки оръжия и дузина камиони.

Джо Байдън призовава законодателите на САЩ да одобрят повече военна помощ за Киев. Ръководената от републиканците Камара на представителите обаче одобри по-рано тази седмица само помощ за Израел за борбата му срещу „Хамас“, докато допълнителната помощ за Украйна продължава да има двупартийна подкрепа в контролирания от демократите Сенат.

Администрацията на Байдън все още има около 5 млрд. долара, предоставени от Конгреса посредством PDA на президента, след като през юни Пентагонът установи, че е надценил с 6,2 млрд. долара поради счетоводна грешка стойността на оръжията, доставени на Украйна.

След руското нахлуване през февруари 2022 г. САЩ вече са изпратили военна помощ на Украйна на стойност около 44 милиарда долара.