Русия обяви, че е провела успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета

49

Русия обяви, че е провела успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета от най-новата си атомна подводница, броени часове след поредния украински удар по Черноморския ѝ флот.

В Киев министърът на отбраната Рустем Умеров разпореди щателно разследване на гибелта на десетки войници в резултат на руска бомбардировка в Запорожието.

Военният министър реагира, след като руска балистична ракета се взриви в близко до фронта запорожко село насред церемония за награждаване на войници от елитната 128-ма планинска щурмова бригада. Властите не посочиха броя на жертвите, но войник сподели в социалните мрежи, че са най-малко 22. Друг ветеран отправи упреци към командването, че не е взело елементарни предохранителни мерки.

Снощният ракетен удар по корабостроителницата в Керч – на източния край на анексирания полуостров Крим – може да отслаби допълнително възможностите на Русия да бомбардира украинските градове тази зима, отбелязва агенция Ройтерс.

Руското министерство на отбраната призна за кораб, поразен при атаката, без да уточнява колко тежка е повредата. По неофициална, непотвърдена информация става дума за малкия ракетен кораб „Асколд“, въоръжен с крилати ракети „Калибър“.

При подобна атака, но в Севастопол, през септември украинците удариха руска подводница, също въоръжена с крилати ракети.

Руският подводен крайцер „Император Александър III“ е изстрелял балистична ракета „Булава“ от Бяло море, съобщиха снощи от военното министерство в Москва. Ракетата е поразила успешно зададената мишена на отдалечената на няколко хиляди километра Камчатка. Тестът бе последната стъпка преди подводницата – седма от клас „Борей“ – да бъде приета на въоръжение в руския флот. Въоръжението ѝ включва 16 ракети „Булава“, всяка с до 6 ядрени бойни глави.