Изложба на Елза Гоева в галерия „Арте”

55

От днес в столичната галерия „Арте“ може да разгледате изложбата на Елза Гоева.

За изложбата проф. д. изк. Чавдар Попов пише:

„Изложбата на Елза Гоева в галерия „Арте” по достойнство ознаменува нейната 95-ата годишнина. Досегът с изкуството ѝ неизменно ни възхищава и ни изпълва с радостни емоции. Въпреки напредналата си възраст тя е съхранила всичко най-добро, с което я знаем от години – финес на пластическия изказ, деликатна „трепетност“ на мазката и на фактурата, углъбена съзерцателност при възприемането и при претворяването на даден визуален мотив.

Експозицията включва маслени картини, пастели и рисунки, в които виждаме различни пейзажи, натюрморт, фигури, голо тяло, портретни скици.

Художничката извайва външно опростени, на пръв поглед тривиални, но изключително богати на полихромни и монохромни тоналности образи, които пленяват зрителя с непосредственото си поетично обаяние. Природните стихии и субстанции по чудесен начин се превръщат в тонални феерии. Дематериализацията, високата степен на одухотвореност, която авторката постига посредством богати на степенувания и на градации формални съчетания, намира пряк и непосредствен, непреднамерен път към зрителските възприятия.

Елза Гоева е в състояние да „изтъче“ сложна мрежа от пластически отношения в картината, при която между предмета и средата, между фигурата и пространството се установяват състояния на особена „дифузност”, на своеобразно активно взаимопроникване. Художничката се интересува не от мимолетните и от временните, а от трайните, постоянните състояния и внушения на съответния мотив. Нейният персонален пластически идиом е „синоним“ на естествената чистота на художническия изказ и свидетелства за дълбока вътрешна умиротвореност. Водещи като правило са фината емоция, проникновената художническа интуиция.

Елза Гоева е една от най-значимите съвременни наши художнички, достоен продължител на най-добрите традиции в многовековната история на българската живопис.“

Елза Гоева е родена на 27 юли 1928 година в село Болярово (днес град), Ямболско. През 1953 г. завършва специалност „Живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ днешната Национална художествена академия, при проф. Панайот Панайотов. Участва в ОХИ, окръжни изложби и изложби в други държави – Москва, Букурещ, Прага, Анкара, Истанбул. Прави десетки самостоятелни изложби.