На национално съвещание ГЕРБ решава за подкрепата за правителството

49

Очаква се ГЕРБ да постави началото на национално съвещание, на което да се реши дали да продължи подкрепата за правителството. За предстоящия форум обяви преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който настоя за коалиционно споразумение с водещи приоритети, за да се гарантира по-стабилното бъдеще на управляващата „сглобка“.

Борисов даде заявка за провеждане на тридневно национално съвещание, на което да обсъди, заедно с представителите на Изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и партийни координатори в страната, какво да е бъдещото поведение на ГЕРБ след провелите се местни избори:

„В сряда ще направим едно национално съвещание за два-три дена и там ще преценяваме имаме ли нужда с хора, които плашат собствените си министри и така нататък да бъдем и да носим заедно отговорност.“

Борисов обвини ПП-ДБ, че участвали в безпринципни коалиции по места срещу кандидатите на ГЕРБ и даде ясно да се разбере, че т.нар. сглобка в този вид няма как да продължи да съществува:

„Някаква такава пошла връзка в момента управлява държавата – наречена сглобка. Или се прави една коалиция с план, програма, време, място – или това е агония“.

Все още националното съвещание на ГЕРБ не е оповестено официално от пресцентъра на партията, не е ясно дали ще стартира днес или в друг ден от седмицата. Под въпрос остава и дали народните представители на ГЕРБ-СДС ще влязат днес в пленарната зала:

„Би трябвало в сряда да са в парламента. Ще им гледаме сеира тепърва. Знам къде са им аверите, в кои партии са. Нека да го правят, аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях“.

Последното голямо национално съвещание на ГЕРБ, освен работното в началото на годината, беше в далечната 2014 година, когато ГЕРБ като партия победител трябваше да реши бъдещата конфигурация за съставяне на коалиционно правителство.