Според данни на УНИЦЕФ едно на всеки седем деца у нас става жертва на онлайн насилие

Всяко второ дете в България е жертва на някаква форма на насилие, като едно на всеки седем деца става жертва на онлайн насилие, включително от социални мрежи, показва Национално изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в България.

Междувременно броят на сигналите за сексуална експлоатация и злоупотреба с подрастващи, подадени към Центъра за безопасен интернет, за периода от януари досега е 32 000. Това заяви в интервю за БНР Даниела Колева – директор програми „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ.

„Има и много престъпления, които трябва да бъдат разследвани, и децата, които са пострадали, да получат адекватна помощ, за да могат да се справят с тази драма, която са преживели“посочи Даниела Колева.

На фона на тези резултати днес се провежда първата национална конференция за децата в дигиталния свят,  организирана от УНИЦЕФ, в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители“ и Центъра за безопасен интернет. 

„Информацията най-вече искаме да достигне до хората, които взимат решения, за това какви са реалните проблеми, с които се сблъскват децата и младите хора, какво може да се подобри и как. Изключително важно е самите деца и млади хора, както и техните родители също да знаят за това какви са възможностите и ползите от интернет, но също така какви са и опасностите, къде може да се потърси помощ“.

Даниела Колева подчерта необходимостта от развитие на дигиталните умения на децата и младите хора, подкрепата на родителите, обучение на специалисти в областта и подобряване работата на различните институции в сектора.