„За да остане природа в България“ настоява да не се премахва еврорегулацията за ГМО храните

27

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява българското правителството да не допусне премахването на регулациите в Европейския съюз за храните, произведени на база новото поколение генетично модифицирани растения. От коалицията се обръщат към министър-председателя акад. Николай Денков и неговите министри да не да не се поддават на външния натиск и спешните срокове, в които трябва да издадат своето становище.

През месец юли Европейската комисия предложи да се създаде ново законодателство, което премахва регулацията за новото поколение генетично модифицирани растения или нови ГМО. Според редица организации, членуващи в Коалицията „За да остане природа в България“ предложението на Комисията би лишило потребителите от избор дали да консумират генно модифицирани храни, би позволило пускането на нови ГМО в природата без предварителна оценка на въздействието им върху околната среда, би лишило потребителите от знание дали даден продукт съдържа или не ГМО, тъй като това няма да бъде оказано на етикета. 

Според природозащитните организации бъдещето на земеделието е разнообразно и опазващо природата, което върви с истинска защита на климата и околната среда. От Коалицията настояват европейските министри на околната среда, както и членовете на Европейския парламент, да отхвърлят предложението на Комисията.