Представят изложба за живота на Ататюрк в България

113

Експозицията е резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България със съдействието на Посолството на Република Турция у нас и представя краткия, но наситен със срещи и впечатления период, когато Ататюрк е военен аташе в София.

В страната ни той пристига години преди да оглави парламента на новата Република Турция през 1920 г. и месеци след като страната му се включва в Първата световна война. През 1934 г. големият държавник и приятел на България е номиниран от гръцкия премиер Елефтериос Венизелос за Нобелова награда за мир – за изключителните му заслуги в опазването на мира на Балканите и Близкия Изток.

Изложбата е показвана в София, Плевен и Шумен. Събитието е част от честванията по повод 100 години от създаването на Турската република. При откриването на изложбата ще прозвучи и концертно изпълнение на любимите песни на Ататюрк.

Малцина са българите, които знаят, че до края на живота си Ататюрк остава верен приятел на България – разказват организаторите на изложбата. 

Коментарите са забранени.