Берлин може да удвои военната помощ за Киев до 8 млрд. евро

38

Управляващата коалиция в Германия е решила да удвои военната помощ на страната за Украйна за следващата 2024 година, така че тя да достигне 8 милиарда евро, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от Ройтерс. Блумбърг на свой ред цитира неназовани осведомени източници.

Ако тази сума бъде одобрена от парламента, в който мнозинство има управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, то тогава разходите на Германия за отбрана биха надхвърлили два процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каквото е изискването на НАТО.

Депутатите от Германската социалдемократическа партия на канцлера Шолц, Свободната демократическа партия и „Зелените“ са постигнали тази седмица споразумение по предложения федерален бюджет за 2024 година, информира „Блумбърг“. За момента няма коментар по темата от страна на министерството на отбраната на Германия, ръководено от Борис Писториус, уточнява Ройтерс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза годишнината от изтеглянето на руските сили от Херсон, като почете паметта на войниците и цивилните, дали живота си за освобождението на южния украински град. Това държавният глава направи в традиционното си обръщение към нацията снощи, уточнява БТА.

По думите на Зеленски украинската армия ще продължи да отговоря на атаките на руските войски в Херсонска област, част от която все още е под контрола на Русия. „Тази седмица показа, че ние удряме окупаторите и в Черно море, и на Кримския полуостров, и навсякъде другаде“, заяви украинският президент.