Свикват заседание на новия Столичен общински съвет

Със заповед на областния управител на София Вяра Тодева днес се свиква на заседание Столичният общински съвет. Клетва ще положат новоизбраният кмет на столицата Васил Терзиев, общинските съветници, кметовете на 24-те района и кметовете на кметства. Ще бъде избран и нов председател на Столичния общински съвет.

Грети Стефанова от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София“ ще води първото заседание на градския парламент. Нито една политическа сила няма мнозинство в новия СОС. Най-голямата група е тази на ПП-ДБ-Спаси София, която има 23 общински съветници. След тях се нареждат ГЕРБ-СДС с 14, коалиция „БСП за България“ има 9 мандата, партия „Възраждане“ има 8 общински съветници, по трима имат „Има такъв народ“ и местна коалиция КОД, а един общински съветник има ВМРО.

Въпреки жалбата внесена в Административния съд от Ваня Григорова, днес клетва ще положи посоченият за победител в балотажа за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от местна коалиция ПП-ДБ-Спаси София.

Той заяви, че ще бъде кмет на всички софиянци независимо дали го харесват и са гласували за него:

„Гражданите очакват от нас да подобряваме всеки ден тяхното качество на живот. За мен това е основата на нашето управление, че ние трябва да работим заедно и трябва да се грижим всеки човек да може да си реализира потенциала – и в общината и извън нея“.