Шефът на украинското разузнаване: Русия няма да преговаря дълго с Украйна и Запада

Началникът на главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов смята, че Русия няма да преговаря дълго с Украйна и Запада. Пред украинската медийна група „Новият глас на Украйна“ той коментира, че войната може да продължи дълго.

„Руснаците няма да подпишат никакви споразумения с Украйна“, убеден е ръководителят на украинското разузнаване. Кирил Буданов припомни исторически примери, като неустановения след края на Втората световна война статут на Курилските острови, които продължават да са предмет на спор между Япония и Русия. „Този сценарий е много вероятен и сега, защото Руската федерация има значителни териториални апетити по отношение на Украйна, свързани не само с Крим. Разбира се, никой няма да задоволи тези апетити“, каза Буданов.

Началникът на украинското главно разузнавателно управление често пъти е давал гръмки прогнози за хода на войната, повечето от които се сбъдват. Преди година той прогнозира, че операцията по деокупацията на Херсон ще продължи до края на ноември 2022 г. В началото на миналия месец Буданов каза, че през зимата войната ще затихне, а през пролетта Украйна ще освободи своите територии. По-рано този месец той заяви, че настъпва решителният период на войната.

От разузнаването обясниха, че тези прогнози се основават на данни от разузнаването, анализ на обстановката на бойното поле и международната обстановка.