Камерън с първа задгранична визита като външен министър, в Киев разговаря със Зеленски

165

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън посети Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски доставките на оръжие за фронтовата линия и да го увери в пълната подкрепа срещу руската агресия. 

Само два дни след като изненадващо се завърна в голямата политика, бившият британски премиер Дейвид Камерън – сега в качеството си на първи дипломат, посети Украйна.

В пост в социалните медии украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че двамата са имали ползотворна среща с фокус върху оръжейните доставки.

Зеленски е изразил благодарност за подкрепата на Обединеното кралство във войната срещу Русия и за топлия прием на украински бежанци на Острова.

От разпространено кратко видео става ясно, че украинският президент е споменал и конфликта между Израел и „Хамас“ с коментар, че светът не обръща съществено внимание на ситуацията на бойното поле в Украйна покрай събитията в Близкия изток и това наистина не помага на Киев.

От своя страна Дейвид Камерън е потвърдил ангажимента на Обединеното кралство към Украйна с продължаване на „моралната, дипломатическата, икономическата, но преди всичко военната подкрепа“.

Дейвид Камерън е отбелязал, че е имал някои разногласия с Борис Джонсън, с който се познава от 40 години, но подкрепата му за Украйна е било най-доброто нещо, което Джонсън и неговото правителство са направили.

Коментарите са забранени.