„Уроците на Блага“ открива „Киномания“

163

37-то по ред издание на „Киномания“ започва днес. Откриването ще е от 19: 00 часа в зала 1 на НДК с най-новия филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“. Лентата вече има доста награди от европейски фестивали, а и е българското предложение за „Оскар“.

По традиция сред акцентите в програмата на „Киномания“ са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и на вечни класики, с които „Киномания“  отдава почит на големите майстори на седмото изкуство. След двете статуетки „Кристален глобус“ от Карлови Вари и редица международни отличия, най-новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ще открие тазгодишното издание на Киномания в НДК.

Историята за пенсионирана учителка, която попада в капана на телефонни измамници, впечатли журитата на няколко фестивала. Българските зрители все още не са гледали „Уроците на Блага“, който вече има в колекцията си и 7 отличия от фестивал „Златна роза“ във Варна. Преди филма да тръгне по кината в цялата страна от 15-и декември, най-нетърпеливите могат да го гледат в рамките на „Киномания“ на само две прожекции – тази вечер при откриването в зала 1 на НДК и утре в Пловдив.

„Филмът е резултат от усилията на изключително много хора. Това е филм, който се прави с приятели и съмишленици. Това е резултат на много хора и техните усилия“, каза режисьорът Стефан Командарев.

За добрия екип, който е предпоставка и за качествен филм, говори и Ели Скорчева, която влиза в главната роля на измамената учителка.

След тържественото откриване тази вечер с прожекцията на „Уроците на Блага“, „Киномания“ ще предложи една наистина добра селекция от филми. Утре в кино „Люмиер“ ще е премиерата на филма „Аз, капитан“ на режисьора Матео Гароне, носител на Наградата за режисура на кинофестивал във Венеция.

В събота пък в зала 1 на НДК ще е прожекцията на „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ с Джони Деп главната роля, който за първи път играе на френски език. Ден по-късно на същото място зрителите ще видят „Чист късмет“ – 50-ият филм на Уди Алън като режисьор.  

А следващият фестивален уикенд в програмата на „Киномания“ е свързан с имената на Люк Бесон и Ридли Скот.

На 25 ноември в зала 1 публиката ще може да гледа единствената прожекция в рамките на фестивала на „Наполеон“ на Ридли Скот – биографичен филм с участието на Хоакин Финикс и Ема Кърби. На следващия ден пък „Киномания“ ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам.

Тазгодишното, 37-мо издание на „Киномания“ ще има специален фокус върху операта, разказа за „Хоризонт“ Хермина Азарян, продуцент и селекционер на фестивала.

37-ото издание на „Киномания“ ще продължи до 3 декември. 

Коментарите са забранени.