Размяна на упреци между ИТН, БСП и „Възраждане“

85

Две от партиите, вносители на вота на недоверие към правителството, си размениха взаимни упреци заради поведението си в пленарна зала.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини левицата, че регистрацията им в началото на пленарното заседание на практика е подкрепа за кабинета.

„Те се регистрираха, за да направят кворум. Предполагам, че когато се случи да има кворум, те ще подкрепят правителството. Така че ще ви помоля да не броите БСП като опозиция по отношение на кабинета. Най-забавното е, че вотът за недоверие е внесен от БСП“.

Отговорът на лидера на БСП Корнелия Нинова : 

Тези, които днес не се регистрираха и нямаше кворум, спасиха правителството. Дадоха време на сглобката до сряда да продължават да си извиват ръцете и да се договарят. Нашата позиция е ясна и категорична – искаме оставка на правителството. Всички трябва да се обявим срещу това задкулисие, което продължава и тук, в парламента. Срещу тези договорки, които са във вреда на държавата“. 

Според Нинова с неразбориите и разпределянето на порциите власт  управляващите на практика „блокират държавата“, а като причина за позициите на ГЕРБ и ДПС посочи загубата на ключови градове, в които са били победени на местния вот.

Корнелия Нинова се обяви за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов заради снощните безредици между полицията и футболни фенове в центъра на столицата.

Според Тошко Йорданов на дневен ред е оставка на целия кабинет.

„Възраждане“ се присъединиха към упреците на ИТН, че с регистрацията си при кворума БСП помагат на управляващата сглобка. Депутатът Цвета Рангелова.

„Очевидно е желанието на БСП да помогне на правителството да оцелее. Очевидно се клади сериозно сглобката, предстои да видим дали ще има продължение това Народно събрание“.

Рангелова съобщи, че „Възраждане“ ще внесе още днес искане в Конституционния съд за задължително тълкуване на изискуемото мнозинство при приемане на три четения на изменения и допълнения в  основния закон.