Срещата между Байдън и Си Дзинпин е крайно необходим сигнал, че светът трябва да си сътрудничи повече

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи като „крайно необходим сигнал, че светът трябва да си сътрудничи повече“ срещата тази седмица между президентите на Съединените щати и Китай –  Джо Байдън и Си Цзинпин.

„Това е сигнал към света, че трябва да намерим начин да си сътрудничим за предизвикателствата, с които никоя страна не може да се справи сама. Това е важно в момента, тъй като се задълбочава геоикономическата фрагментация, с отрицателни последици за перспективите за ускоряване на растежа“, каза в интервю за агенция „Ройтерс“ в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество Георгиева.

Фондът „сериозно обмисля“ възможно увеличаване на програмата за заем на Египет от три милиарда долара поради икономическите трудности, породени от войната между Израел и „Хамас“, посочи още тя.

По думите й, конфликтът „опустошава“ населението и икономиката на Газа.

„Ужасна човешка трагедия, която продължава с последици – и за съседните страни, и за световната икономика. Икономиката на Газа е опустошена. Западният бряг е силно засегнат. В момента 8% от работната сила на Израел е в армията, което нанася последици и върху икономиката на страната“, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд.

Според Кристалина Георгиева въздействието на войната върху Ливан, Египет и Йордания вече е видимо, тъй като тези държави зависят от туризма.