Около 100 събития – част от 11-ото издание на „Нощ на театрите“

Близо 100 събития – спектакли, разходки зад кулисите, творчески срещи, уъркшопи, концерти и танцови пърформънси са включени в програмата на инициативата „Нощ на театрите“, която се провежда днес в 14 града. Това е нейното 11-то издание.

В 12 на обяд е началото на традиционния вече LIVE CAM – 4-часовото онлайн предаване, в което известни театрали обсъждат актуални теми от театралния сектор. Ще участват режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова и Захари Бахаров, драматурзите Яна Борисова и Александър Секулов. В дискусиите ще се включи и министъра на културата Кръстю Кръстев.

„Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ е мотото, под което ще премине Нощта на театрите.

В Народния театър ще има няколко фен разходки с гидове – любими актьори от трупата. Представления ще има на всички четири сцени в различни часове, както и една предпремиера – на моноспектакъла на Христо Мутафчиев „Боже мой“.

Софийска опера и балет също отваря вратите си за тур зад кулисите, а вечерта ще се играе „Ариадна на Наксос“.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има в още десетки локации, сред които са Младежкия театър, Малък градски театър „Зад канала“, театър „Възраждане“, театрална работилница „Сфумато“, Студентския дом, НДК, НАТФИЗ, „Сълза и смях“.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, а зад идеята стои французойката Елеонора Роси, макар пилотно проектът стартира през 2008 година в Хърватия.