Протест пред здравното министерство срещу лошите условия в ИСУЛ

153

Протест срещу лошите условия в болница ИСУЛ под надслов „Край на лошото управление и системната нехуманност към децата ни!“ ще се състои тази вечер пред Министерството на здравеопазването. Организатор е Фондация „Даная“. Демонстрацията е в подкрепа на децата, родителите, лекарите и сестрите в детска онкохематология на ИСУЛ. 

Според организаторите от Фондацията, децата с онкохематологични заболявания са оставени без топла вода, а медицинските специалисти работят в „нечовешки условия и с непосилни графици“.

В интервю за предаването „Преди всички“ председателят на УС на фондацията Кремена Кунева е категорична, че ръководството на болницата трябва да намери алтернатива, докато системният проблем с топлата вода бъде решен. 

„Проблемът може да се реши, стига да има желание. За мен основният проблем е липсата на разбиране за това какво означава такъв проблем за децата и родителите им„, коментира тя. И обяви:

Топлата вода е потекла няколко часа, след като вдигнахме шум по въпроса, свързахме се с медии, писахме до всички институции. Изведнъж от хора, които са вътре в отделението, от родители получихме съобщение „Топлата вода тръгна, тя даже е гореща“. Изводът може да го направи всеки“.

Кунева е категорична, че за такава небрежност трябва да се носи отговорност. Според нея е крайно време директорите на болниците да започнат да я носят:

„Когато не могат да се справят с такива елементарни на пръв поглед проблеми, които обаче зад себе си генерират една антихуманност, може би е време да освободят местата си“.

Протестът тази вечер иска оставката на директора на ИСУЛ, незабавно подобрение на условията и пълна ревизия, категорична бе Кремена Кунева. По думите й има огромен страх от родителите, които са там, да говорят за това, защото те са в ръцете им. Лекарите и сестрите също не издържат, добави тя. 

ИСУЛ също излезе с позиция по повод недоволството на родители на деца с онкохематологични заболявания.

От болницата посочват, че обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология, не отговаря на истината. „Това е удар към цялата болница„, посочват още от здравното заведение, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето не само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея.

Коментарите са забранени.