Израел е ударил 300 цели в Газа след отложеното примирие

137

Израел съобщи за отлагане на 4-дневното примирие с „Хамас“, което трябваше да започне в 10 часа днес. Предвиденото освобождаването на заложници, съгласно споразумението, ще стане най-рано утре. Междувременно израелската офанзива в ивицата Газа продължава.

Освобождаване на 50 заложници, държани в ивицата Газа в замяна на 150 палестински затворници и четиридневно примирие в анклава, което ще помогне на жителите да получат помощ  – прилагането на тези договорености, което трябваше да започне днес се отлага поне до утре, съобщи израелски представител. Според палестински източници забавянето се дължи на уточняване в „последния момент“ кои заложници ще бъдат освободени и как. Катар, който посредничи, заяви, че работи и с двете страни в конфликта, както и с Египет и САЩ, за да гарантира, че примирието започва скоро.

Споразумението беше постигнато на фона на нестихващи израелски въздушни удари. 300 цели са били атакувани и днес. Палестинската страна твърди, че над 14 хиляди са жертвите на израелските действия в ивицата Газа. Офанзивата започна след нападението на групировката „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври, когато бяха убити 1200 души, а 240 бяха взети за заложници. 

Израелската армия показа на група чуждестранни журналисти скривалище на „Хамас“ под най-голямата болница в град Газа – „Аш Шифа“. Има информации, че директорът е арестуван. „Хамас“ отхвърля обвиненията на Израел, че лечебните заведения се използват като прикритие за военни цели.

Коментарите са забранени.