НС прие на първо четене пакета данъчни закони на правителството

138

На първо четене Народното събрание въведе данък на берачите на диворастящи гъби и плодове. С други изменения в закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от правителството, парламентът даде възможност при регистриране на касови бележки да може да се връща ДДС.

Данъкът за бране на гъби и горски плодове, включително и трюфели, с изключение на лечебните растения, ако влезе в сила, ще засегне близо 30 хиляди регистрирани в дейността. Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще е в размер на 30 лева за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

Тази мярка, подкрепена на първо четене от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и от ДПС,  беше широко оспорена в пленарната зала. Според „Възраждане“, БСП и ИТН тя е неприложима. Депутатът Даниел Петров от „Възраждане“ с аргумента:

„Нищо от тези данъци няма да бъде събрано. Трябва да има закон, който да го урегулира – от начина на добиване до митниците. Тогава ще има събираемост за този сектор, но не е в този случай“.

С други прокарани на първо четене промени за повишаване на събираемостта на данъците, се предвижда възможност за връщане на ДДС на физическите лица до 100 лева, при регистриране на касови бележки.

Оспориха ги от БСП.

„Някой мисли ли, че за тази сума ще се заинтересоват данъкоплатците и ще си загубят времето да регистрират стотици касови бележки всеки месец?“, посочи социалистът Георги Гьоков.

На всеки две години общините ще могат да актуализират данъчните оценки на имотите с пазарните цени и размера на данък сгради. Това подкрепи на първо четене мнозинството в Народното събрание с промените в закона за местните данъци и такси, внесени от правителството. За земеделските земи е предвидена ежегодна актуализация. С други изменения – от данък върху недвижимите имоти се освобождават сгради с клас „А“ на енергопотребление.

Мнозинството в парламента реши срокът за предложения между двете четения на пакета данъчни закони на правителството да е три календарни дни – до понеделник.

Коментарите са забранени.