САЩ и ЕС с ултиматум към гръцкото правителство да спре танкерите, транспортираши руски петрол

САЩ и ЕС поставиха ултиматум пред гръцкото правителство да спре гръцките танкери, които транспортират руски петрол. Това съобщават гръцките медии по информация на Международния институт по финанси във Вашингтон.

Корабособствениците започнаха да продават танкерите си на трети страни.

От Вашингтон и Брюксел остро предупредиха гръцките корабособственици да прекратят транспортирането на руски петрол, което нарушава санкциите срещу Москва, съобщават гръцките медии, като се позовават на дипломатически източници.

За да не ги включат в „черния списък“ три големи гръцки  компании прекратиха превоза на руско гориво.

Проучване на центъра за изследване на енергиято показва, че от 10-те европейски компании с най-големи обеми превози от руски пристанища 8 са гръцки фирми.

Заплахата от САЩ и Брюксел принуди гръцките собственици на танкери да продават корабите си на трети страни и то при двойни цени, поради голямото търсене на този тип кораби. Китай, Турция и Индия купуват на всякаква цена от гръцките собственици, съобщават икономическите издания.

Официално правителството не е реагирало, защото именно олигарсите от корабния сектор са спонсори на партиите в парламента, според коментарите на гръцки журналисти.