Използвайте популярни сайтове и търговци на светло, за да не бъдете измамени

113

За да не бъдем неприятно изненадани още в началото на коледно-новогодишната ни почивка, трябва много внимателно да проверяваме фирмата или частното лице, което ни предлага екскурзия или място за настаняване по празниците.

Не са редки измамите чрез сайтове за безплатни обяви или чрез социалните мрежи. Там всеки може да ни предложи такава услуга, независимо дали е лицензиран туроператор или просто измамник, който иска да ни вземе парите или пък личните данни.

Използвайте само популярни сайтове за резервиране на почивки и комуникирайте с търговеца на туристическата услуга писмено, за да има доказателства за условията, по които се договаряте. Четете отзивите на предишни потребители, проверете дали физическото или юридическо лице е лицензирано по Закона за туризма и така ще се ориентирате дали си заслужава.

В договора трябва да е описана услугата, стойността, сроковете за изпълнение, условия за отказване, вероятност за промени в цената.

При проблеми с туроператори, които не осигуряват договорената услуга, се препоръчва двете страни да се договорят за обезщетение или отлагане изпълнението на услугата, но не се препоръчва наемане на адвокат, защото понякога хонорарът му е по-висок от евентуалното обезщетение.

При установяване на несъответствие между договорено и предоставена услуга, трябва да се действа без забавяне.

Още за проблемите, с които можем да се сблъскаме по празниците, макар и никак да не ни се иска, ще научим от интервюто на Ана Попова с Габриела Руменова от плафтормата „Ние, потребителите“.

Коментарите са забранени.