В Тел Авив Блинкън напомни на Израел да спазва международното право, водейки войната с „Хамас“

Израел трябва да определи „зони за безопасност“ на цивилното население в ивицата Газа, ако продължи войната си срещу групировката „Хамас“ и в южната част на палестинския анклав.
Това заяви държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън на пресконференция тази вечер в Тел Авив.

„Израел е напълно способен да неутрализира заплахата от „Хамас“, като в същото време сведе до минимум страданията на невинни мъже, жени и деца. Задължен е да го направи“, заяви Блинкън. И настоя Израел да спазва международното хуманитарно право.
Блинкън призова освен това правителството на Бенямин Нетаняху да удължи отново прекратяването на огъня, срокът на действие на което изтича утре сутринта.

Съединените щати оказват натиск на Нетаняху да предприеме мерки за спиране на насилието срещу палестинците в окупирания Западен бряг на река Йордан от страна на еврейските заселници там.
Вашингтон не изключва санкции срещу радикални израелски елементи.
Същевременно по-рано днес израелският министър на външните работи Ели Коен съобщи, че е извикал за консултации посланика на страната в Мадрид заради телевизионно интервю на испанския премиер Педро Санчес, в което той заяви, че всичко, което вижда в Газа, го кара да се съмнява, че Израел спазва международното хуманитарно право.
Коен заяви, че „има само един виновник за ситуацията в Газа – същият, който е извършил клането в Израел на 7 октомври“.