Българската национална филмотека представя реставрирания вариант на филма „Морето“

Българската национална филмотека се присъедини към Сезона на класическия филм – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, обединяваща 22 институции от цяла Европа. Целта е опазване на аудиовизуалното културно наследство. 


Вече трета поредна година сме част от тази инициатива, подчерта пред БНР Росен Спасов от Българската национална филмотека. По думите му реставрацията на игралния филм „Морето“ е трета по ред


Беше време да предизвикаме и себе си и да реставрираме и звук, и картина, и игрален филм, който да е по-близък до съвремието. Конкретният филм е 60 минути, което позволява да бъде реставриран във финансовите параметри на проекта, както и да бъде представен до края на годината“, обясни той.

Спасов отбеляза, че да се реставрира звук от лента е огромно предизвикателство. По думите му процесът е бил много труден. 
Премиерната прожекция на филма ще е на 4 декември от 19 часа във филмотечно кино „Одеон“. След това тя ще бъде достъпна онлайн в рамките на 2 седмици – от 5 до 19 декември, напълно безплатно.