НАЗ настоява за повече пари в бюджета за отстъпка от акциза на земеделски горива

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за следващата година да се увеличи бюджетът на държавната помощ за отстъпка от акциза на земеделските горивa.

Според бранша, вместо предвидените в бюджета 100 милиона лева трябва да се заложат 140.

Предложението на зърнопроизводителите е  България да се възползва от максимално разрешената държавна помощ като отстъпка от акциза на горивата, ползвани в селското стопанство. По изчисления на Дирекция „Държавни помощи“ в агроведомството максималната възможна ставка е 61 стотинки на литър, а за тази година ставката е 41 стотинки на литър. Наталия Шукадарова от асоциацията аргументира предложението за увеличените на бюджета по схемата 

„Тази държавна помощ стартира през 2016 година. Оттогава досега всяка година земеделските производители, които се възползват от държавната помощ се увеличават, което води до намаляване на полезната стойност на тази държавна помощ. Също така възстановяването на пълния размер на акциза върху газьола води до едно много хубаво странично явление в селското стопанство, стимулира изсветляването на употребата на горива в сектора и въобще изсветлява търговията с горива“, каза Шукадарова.

От началото на прилагането на схемата до настоящия момент на земеделските стопани са изплатени над 600 млн. лева.