Би Би Си: Русия вербува мигранти от границата с Финландия за войната в Украйна

Би Би Си съобщи, че разполага с доказателства, че Русия се опитва да вербува чуждестранни мигранти, задържани при неотдавнашна операция по границата с Финландия, за да воюват в Украйна.

Би Би Си споменава за няколко случая, при които чужденци са изпратени спешно във военен лагер на границата с Украйна дни, след като са били задържани за нарушаване на имиграционните закони. Практиката на принуждаване на хора в центровете за задържане преди депортиране да подписват договори за военна служба в Украйна не е нова, но броят им нарасна със засичaнeто на чужденците по 1340-километровата граница на Русия с Финландия, коментира медията. Финландия временно затвори всичките си осем руски гранични пункта, обвинявайки Москва, че насочва мигранти и търсещи убежище там като част от кампания за дестабилизиране, след като правителството в Хелзинки се присъедини към НАТО по-рано тази година. 

Анализът на съдебните заседания в Карелия, един от трите руски региона, граничещи с Финландия, показва, че през последните три седмици 236 души са били арестувани за престой в Русия без валидни визи, предназначени за депортиране. Подобна е картината и в другите два погранични района. Сред явилите се в съда в Карелия е бил и сомалийски мъж на около 40 години, който е арестуван в средата на ноември, осъден да плати 2000 рубли и държан в подготовка за депортиране – стандартна процедура за всеки без подходяща виза. Сомалиецът и още много други, държани в центъра за предварително депортиране в Петрозаводск, столицата на Карелия, са били потърсени от военни представители скоро след ареста им е била предложена „работа за държавата“.

Обещано им е добро заплащане, медицинско обслужване и разрешение да останат в Русия след изтичане на подписан едногодишен „военен“ договор.