Звездни солисти в оперната гала със съставите на Националното радио

514

В петъчната музикална вечер (8 декември) на програма „Христо Ботев“, посветена по традиция на българските музиканти, почитателите на високото изкуство и меломаните ще имат щастието чрез директното излъчване от 19.00 часа да съпреживеят заедно с публиката в столичната зала „България“ една дългоочаквана оперна галавечер с избрани фрагменти из оперното творчество на някои от най-видните представители на европейската музика от последните два века.

В концерта ще вземат участие Смесеният и Детски радиохор, както и Симфоничният ни радиооркестър, всички те, обединени под палката на изявения български диригент и композитор Григор Паликаров, а като солисти ще се представят трима звездни български изпълнители, отдавна покорили световния оперен връх: сопраното Александрина Пендачанска, басът Деян Вачков и баритонът Кирил Манолов.

Концертът е част и естествено продължение на мащабния проект „Български оперни гласове“, иницииран от дирекция „Музикална продукция и състави“ на Националното радио. В рамките на проекта е реализирана селекция от записи на български оперни певци, познати на меломаните от световните и национални сцени. Специално място в нея е отделено на големия български тенор Камен Чанев, който ни напусна през 2020 г.,оставайки завинаги на върха на своята кариера. Певците в изданието си партнират със Симфоничния оркестър на Българското национално радио заедно с изявени оперни диригенти, като в един от записите участва и мъжкият състав на Смесения радиохор.

Звукозаписите са реализирани през последните години в емблематичното Първо студио на радиото, едно от 10-те най-добри звукозаписни студия в Европа, а изпълненията са групирани стилово, като е потърсен контраст в съпоставяне на различните типове гласове.

Именно такава е и драматургичната концепция при подбора на произведенията в концертната вечер, в която, наред с редуването на различните вокални тембри – солови и хорови, слушателите ще имат удоволствието да чуят не само вокални, но и популярни инструментални номера от изпълняваните оперни образци.

Програмата на концерта е разделена в две части.

Първата е посветена изцяло на италианската опера, представена от ненадминатия оперен гений Джузепе Верди с три от неговите шедьоври: „Сицилианска вечерня“, „Макбет“ и „Ернани“, както и от 50 години по-младия сънародник и съвременник на Верди, Пиетро Маскани, с неговата първа и най-популярна опера „Селска чест“.

Втората част на концерта предлага значително по-пъстра палитра от обичани оперни номера и включва фрагменти из „Кармен“ на Бизе, „Хованщина“ и „Борис Годунов“ на Мусоргски, „Княз Игор“ на Бородин, а българското творчество е представено от операта „Хитър Петър“ на Веселин Стоянов и прочутата солова песен на Добри Христов „Девойче“.

Коментарите са забранени.