НС обсъжда на извънредно заседание Бюджет 2024

Бюджет 2024 ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламента. На първо четене депутатите ще обсъдят финансовата рамка за догодина, която е изчислена при ръст на икономиката от 3,2 %, средносрочна инфлация от 4,8 на сто и дефицит от три на сто на начислена основа. Преди това финансовата комисия в Народното събрание ще гласува на второ четене бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

От първото му представяне до одобрението му в Министерския съвет и внасянето в Народното събрание Бюджет 2024 претърпя доста промени. За първи път капиталовата програма е разписана по проекти като приложение в законопроекта, който бе променен заради критики от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС. Президентът Румен Радев също предупреди, че може да наложи вето, ако финансовият министър Асен Василев не бъде „озаптен“, като визираше несъществуващи текстове в проектозакона, свързани с евентуалната продажба на поземлен фонд.

Самият Василев определи това като „фалшива новина“, запитан от БНР, а проверка показва, че в приложенията за земеделска политика има таблица, в която за 2025 година има 340 милиона лева повече от обикновената сума приходи, която не е обоснована. Въпреки това няма категоричен текст, който да казва, че става дума за продажба на земя. Подобно действие бе отречено и от премиера Николай Денков.

Иначе се очаква ръст на доходите от 11 % догодина. Това е и процентът, с който от юли ще бъдат увеличени пенсиите. Текстовете трябва да бъдат окончателно гласувани в бюджетната комисия. За здраве са отделени над 8 милиарда лева, които също трябва да бъдат потвърдени на ниво ресорна комисия. Приоритетни за страната ни остават отбраната, образованието, социалната политика и здравеопазването.

Бюджетът е изчислен при параметри, които покриват критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната с изключение на инфлацията. Неведнъж от управляващите са изразявали надежда, че страната ни ще успее да изпълни и този показател, а отговорът дали целевата дата 1 януари 2025 година за въвеждане на еврото е постижима ще бъде даден през юни.