IX Международно триенале на графиката в София

698

Изложбени зали на галерията на СБХ – „Шипка“ 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации.

Триеналето има близо 30-годишна история. Създадено е по инициатива на секция „Графика и илюстрация“ към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас.

Тазгодишното издание не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, но и позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст. Триеналето поставя София сред влиятелните графични средища и допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експерименталните графични форми.

Международното жури, което определи наградите за 2023 година включва Буян Филчев (България), председател на Организационния комитет на Триеналето, Десислава Христова (България), Мариана Смит (САЩ), Майкъл Кемпсън (Австралия), Давид Артеагоитиа (Испания) и Педро Галилея (Испания).

Повече информация за деветото издание на Международното триенале на графиката и наградените автори за 2023 година може да открие на сайта на СБХ.

Освен участващи в Журито, неговите членове са и куратори на съпътстващите изложби.

Съпътстващи изложби:
• Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай – носител на Голямата награда от предходното Осмо издание на Триеналето;
• „Референти“ – съвременна испанска графика, куратори – Давид Артеагоитиа и Педро Галилея (Испания);
• Сборна изложба на австралийска графика, куратор – Майкъл Кемпсън;
• Самостоятелната изложба на Мариана Смит, първото събитие от програмата на Триеналето в галерия „Академия“ от 23 ноември до 6 декември 2023 година.

Коментарите са забранени.