Рекорден бюджет за култура

612

Рекорден бюджет за култура ще бъде определен по време на второто гласуване на Бюджет 2024.

520 милиона лева ще получат културните институти. Това обявиха Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски след работна среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Бойко Борисов уточни: 

„Решихме да дадем рекорден бюджет в сферата на културата…това са допълнителни 68 млн. лв. За сценични изкуства, музеи и галерии, допълнителни близо 5 млн. лева за българските културни институти и дружества, 15 млн. за фонд култура“.

Ще бъде въведен и двоен контрол за всички търгове за лекарства.

30 милиона лева ще бъдат дадени за Център за киберсигурност.

Кирил Петков отбеляза:

„Другото, за което се обединихме, е независимо как разпределяме разходите, така че да имаме основните приоритети, сложени на масата, не надхвърляме 3-те процента, защото еврозоната е наш общ приоритет“.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза, че противоречия между лидерите няма, а до края на годината ще бъдат приети със сигурност промените в Конституцията и бюджета:

„По Конституцията говорим постоянно, мисля, че всичко вече работи в едни групи, стиковат помежду си и ще имаме тази седмица успешен нов проект какво ще коригираме. За момента няма сериозни спорни текстове“. 

Всички културни институции и читалища няма да плащат промишлен ток, каза още Борисов. Пари ще има и за ядрените реактори на „Уестингхаус“, увери той:

„Индустриалният ток и сега е много по-скъп. Когато дойде либерализацията на пазара, пак ще седнем и пак ще намерим защитните механизми за точно тези учреждения, които в момента работят. В следващите минути ще подпишем с „Уестинхаус“ за новите ядрени мощности. Просто колегите доглеждат материала, там залагаме милиард и половина, с която Асен Василев се е съгласил и ДПС бяха на всички срещи“.

Коментарите са забранени.